Fietsen

Fietsen

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. De fietsroutenetwerken sluiten naadloos op elkaar aan. Het systeem is hetzelfde, alleen de kleur van de bordjes verschilt. In België volg je blauwe bordjes, in Nederland groene. Op diverse plaatsen kun je via veerpontjes de Maas oversteken. Stippel je eigen route uit via de digitale routeplanner ( Routeplanner Midden Limburg ).

Ohé en Laak is een van de startpunten van het grensoverschrijdende fietsroute-netwerk in Nederland en België. Vanaf dit punt kunt u telkens nieuwe rondritten op de fiets ondernemen.

Tussen Ohé en Laak en Ophoven (België) is er in het zomerseizoen een veerverbinding over de Maas voor fietsers en wandelaars, deze ligt slechts 500 meter van onze B&B. Rondje met het Pontje

 

Ohé en Laak & de LF Maasroute

De LF Maasroute is 480 kilometer lang, begint in Frankrijk en loopt in Nederland van Maastricht naar Hoek van Holland. En dan nog een stukje landinwaarts naar Maasstad Rotterdam.  De LF Maasroute geeft een mooie inkijk in onze relatie met een van de belangrijkste rivieren in het zuiden van ons land: de Maas. De bordjes wijzen je de weg.

Ohé en Laak is één van de start of eindpunten van de dagtrajecten op deze route:

Maastricht – Ohé en Laak
Afstand: 46,8 kilometer
Je fietst in een gebied in ontwikkeling. Van oudsher probeerde de mens de rivier te temmen met dijken en stuwen, maar uiteindelijk bleek dat averechts te werken.
Onderweg kom je langs stukken waar nog hard gewerkt wordt aan het ontgrinden en het herstellen van de uiterwaarden. Een mooie bijkomstigheid is het natuurschoon dat we erbij krijgen. Het project levert ongeveer duizend hectare nieuwe natuur op. Je fietst door een dynamisch gebied van plassen en bossen rond de grillige rivier. Als je geluk hebt, zie je een ijsvogel of een visarend. Let ook op de afgeknaagde wilgen langs de oevers. Hier waren bevers aan het werk!

Ohé en Laak – Venlo
Afstand: 62 kilometer
Na Ohé en Laak verandert het uitzicht. Je komt nu in het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland: de Maasplassen. Op zomerse dagen heerst hier een uitgelaten, levendige sfeer in de jachthavens en op de strandjes.
Na het doorkruisen van het aardige vestingstadje Stevensweert fiets je nog een laatste stukje langs het Julianakanaal. Vlak voor je Maasbracht in fietst, kom je over het sluizencomplex waarna het Julianakanaal zich weer aansluit bij de Maas. De sluizen hebben een verval van zo’n twaalf meter, het grootste verval van alle sluizen in Nederland.
De belangrijkste stad van Midden-Limburg is Roermond, na een lelijk industrieel stukje dat je meteen mag vergeten, fiets je rond de Sint-Christoffelkathedraal het centrum in. Een eindje voorbij Roermond steek je voor het eerst per pont de Maas over. Je vaart van Beesel naar Kessel. Dit is de eerste veerpont van de vele die volgen op onze route naar de monding van de Maas.

(LF Maasroute )

 

Molenfietsroute in Maasgouw

Fietsroute 49,2 km.

Onderweg wisselen bijzonder natuurschoon en eeuwen-oude cultuur elkaar af. Je zal versteld staan hoe waterrijk de omgeving is waar u doorheen fietst.

De route voert via knooppunten en kan bij elk knooppunt gestart worden.

De route kan gestart worden bij de Hompesche Molen en voert van daar via Ohé en Laak naar Maasbracht, Wessem, Heel en Panheel. Onderweg passeer je 3 molens. Verder kom je ook langs de sluizen van Maasbracht, met het grootste verval van Nederland. Ook passeer je ander mooi cultuurgoed zoals het kasteel Hasselholt en de Boschmolenplas. De Boschmolenplas is samen met ander water op de route onderdeel van de Maasplassen.

De Hompesche molen, in Stevensweert, is geopend van dinsdag t/m vrijdag vanaf 12.00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 10.00 uur.
De Leonardusmolen, in Maasbracht, is elke zaterdag van 13.00 – 16.00 uur geopend.
De Sint Lindertmolen, in Beegden, is elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend als de blauwe wimpel uithangt.

 

Fietsen-Moutainbiken

Heerlijk met je mountainbike een route fietsen door het Midden-Limburgse bos.
Hieronder vindt u twee mooie, te combineren, routes met het startpunt 6 tot 10 km van onze B&B.
(mtb routes )
Echt: route 42 km
Startpunt: VVV Servicepunt Echt, Plats 1, 6101 AP in Echt
Het traject loopt door verschillende natuurgebieden, maar er zijn ook behoorlijke stukken over asfalt. De route is te combineren met de MTB route van Susteren, waardoor een route met een totale lengte van 75 kilometer gereden kan worden. Een gezellige bruine kroeg, waar je achteraf heerlijk Bourgondisch kunt genieten van een lekker drankje of hapje eten is nooit ver weg.

Susteren: route 34 km
Startpunt: Schatkamer en Bezoekerscentrum ’t Stift, Salvatorplein 2, 6114 HE in Susteren
De Susteren route is een mix van onverharde singletracks, afgewisseld met snelle, vlakke asfalttrajecten. Het traject loopt langs het kanaal, wat een verharde route is, maar wel een mooi uitzicht oplevert. Dit alles maakt het een perfecte route voor de beginnende mountainbiker of bijvoorbeeld jonge kinderen.