Natuurgebieden

Natuurgebieden

Midden-Limburg is rijk aan natuurgebieden, er zijn zes grote natuurgebieden, waarvan er drie in de buurt liggen van B&B Ohé en Laak.

Behalve deze grote natuurgebieden kent Midden-Limburg ook nog een groot aantal middelgrote en kleinere natuurgebieden.
De middenlimburgse natuurgebieden hebben opvallende en bijzondere flora en fauna, zijn uitgestrekt en hebben een rijke biodiversiteit.
In de meeste natuurgebieden midden in Limburg kun je heerlijk wandelen en fietsen. Vaak kun je er ook paardrijden of mountainbiken. In de meeste natuurgebieden zijn ook routes uitgezet.

 

Rivierpark Maasvallei

Het RivierPark Maasvallei strekt zich uit langs de regenrivier de Maas. In de winter, bij o.a. zware regenval in de Ardennen, krijgt de rivier de ruimte om uit haar bedding te treden. Hierdoor ontstond een uitgebreid netwerk van rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindplassen, struingebieden en uiterwaarden. 630 ha van dit landschap is ingericht als natuurgebied.

De Maasvallei staat garant voor urenlang wandelplezier. Aan Belgische zijde zijn er zes uitgewerkte wandelgebieden, aan Nederlandse zijde één. Samen zijn ze goed voor meer dan 200 km aan wandelroutes die je de mooiste plekjes in het RivierPark tonen. Ontdek de wandelroutes in het natuurgebied ‘Drie Eigen’. Deze wandellussen leiden je door een zeer divers landschap. Bestel de wandelroutes in de webshop van VVV Midden-Limburg.

 

Nationaal Park de Meinweg

Met de auto 20 minuten (Herkenbosch)
Op de fiets 25 km

Nationaal park De Meinweg ligt ten oosten van Roermond, wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland en is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette.
De Meinweg heeft een oppervlakte van circa 1.800 ha.
In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap.
Binnen Limburg is De Meinweg het enige gebied waar de adder nog voorkomt, vandaar dat de adder in het logo van de Meinweg voorkomt. Verder vind je er onder andere wilde zwijnen, vossen, bunzings, steenmarters en hermelijnen. Er zijn 110 soorten vogels waargenomen, waaronder ook kraanvogels.

Op de Meinweg zijn diverse wandelroutes en fietsroutes uitgezet. Ook vind je er diverse ruiterroutes.
Bij de diverse VVV winkels vind je informatie over deze routes.

 

België
Nationaal Park Hoge Kempen

Op de fiets 27 km

Nationaal Park Hoge Kempen, natuur in al haar glorie! Het Nationaal Park in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten. In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren.
(Nationaalparkhogekempen )